27. novembra 2012

Odklik

Skvelý rozhovor s architektom Branislavom Kaliským o urbanizme a Bratislave nájdete tu.

3 komentáre:

  1. neviem, ci bol architekt iba v izraeli, ale je od veci davat izrael ako priklad cyklotras v europe. a kde sam architekt myslel na cyklistov v eurovee? ani stojany a plne barier.

    eurovea - barierove miesto, kam sa mamicky s kocikmi musia dostavat cez travniky, lebo architekt akosi zabudol na tuto skupinu a vsade napchal neprijemne schody...

    a interier eurovey? nelogicky umiestnene eskalatory, nelogicky umiestnenie zazemie (wc, vytahy a spol.). neviem, ci takehoto cloveka davat za priklad kvalitneho urbanizmu.

    inak by ma zaujimalo, ze ci okrem tej teorie presadzovat lokalne veci (kruzidlo), kde sa da, nieco aj aplikuje v praxi. autor si podla mna nejako nezladil svoju filozofiu so svojimi projektami IRL.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ale, aby to nevyznievalo tak tragicky, je to urcite zaujimavy a atraktivny priestor, lenze tie nedotiahnute detaily to dost kazia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na cyklistickú dopravu sa vo všeobecnosti na Slovensku nemyslí. Ešte to potrvá, kým sa stane plnohodnotnou súčasťou dopravy, ak sa toho vôbec niekedy dočkáme.

    Nábrežie pri eurovei - je ako verejný priestor odfláknuté. Autori tam švacli dva paralelné chodniky a hotovo. Žiaden prístup k vode, rozihraný priestor a trasovanie. Na druhej strane je tam množstvo zelene a bol to jeden z prvých developerských projektov v Bratislave, kde sa myslelo aj na verejný priestor pri budove a vskutku to mohlo dopadnúť aj horšie - viď. Riverpark. Trávniky sú zrejme myslené tak, že sa má po nich chodiť, sedieť na nich a relaxovať. Čo je fantastické, skôr býva zvykom, že je po trávniku zakázané šliapať. Mamičky s kočíkmi by nemali mať problém prejsť po trávniku. Sú to také chlpaté rampy, ale v celku rovinné - bez jám a kopčekov. Horšie je to s invalidnými vozíkmi. V takomto prípade je neprípustné, aby sa rampy nahradili trávnikmi. A vôbec, je tam veľa nedostatkov, čo je pri takomto megalomanskom projekte normálne. Teraz ale, ked už je eurovea zabehnutá by sa mali sústrediť na ich odstraňovanie.

    K interiéru sa vyjadrovať nebudem. Nechodím tam práve kvôli zámeru amerického investora nechať ľudí tralalákať sa centrom aj 5x, kým nájdu to, čo hľadajú. Môžno to u američanov funguje a naozaj minú v centre viac peňazí. Mňa osobne to iba rozčuluje a centru sa vyhýbam. Robiť z ľudí idiotov a okrádať ich o čas nie je zrovna šikovná predajná stratégia.

    OdpovedaťOdstrániť