30. augusta 2013

Urban gardening


Odkedy mám brloh s trasou, je zo mňa Miss Greenthumb. (V slovenčine používaný výraz mičurinec/ mičurinka, mi príde skôr ako nadávka, sorry súdruh Mičurin.) Skrátka mestská líška mestskou pestovateľkou sa stala.
Hrabať sa v zemi, strihať konáriky a suché listy a sledovať ako všetko rastie je pre mňa prudko terapeutické. A teraz po pár mesiacoch polievania, prichádza najlepší čas na presádzanie, aby rastliny stihli do zimy zakoreniť (aj cibuľoviny sa teraz začínajú vysádzať).
Mala som pocit, že mojej hortenzke začína byť tesný kochlík a tak som ju presadila do vačšieho. Vypiplala som si ju z odrezkov, ktoré mali 50% úspešnosť. Má dva roky a bude z nej kráľovná terasy.
Pôvodne to mali byť pivonky, ale tým sa v kvetináči akosi nedarí, tak pôjdu pred dom. Tam končia všetky moje prebytky z terasy a maminej záhrady. O guerilla gardeningu ale inokedy.





Aby sa na terase ešte dalo aj pohnúť, som nútená šetriť miestom tak, že do jedného kvetináča napchám, čo sa dá.
S pivonkami zdieľali kvetináč:
1. Lupina mnoholistá - tento rok zasiata trvalka, prežili len 2. Budúci rok očakávam pestré metrové klasy, tak som zvedavá
2.  Cherry paradajky
3. Ligurček - tzv. vegeta, vňaťka je super do polievky
4. Ľalia - z materskej cibule odlomený výhonok... už má dva roky, dospievanie jej ide asi pomaly
5. Cibuľa - normálna jedlá, kuchynská. Klíčiacu som ju strčila do zeme - kvitne na bielu guľu :-)


 
A tu je množiareň zriadená hlavne na účely už spomínaného guerilla gardeningu.  Odrezky chryzantém a tento rok zasiata echinacea a kráska (Coreopsis grandiflora). Siala som ich trochu neskoro, tak uvidíme, ako prežijú zimu.

Letím do baumaxu, došla mi zemina. Terasa bez zásoby substrátu je ako kuchyňa bez múky v špajzi... alebo tak nejako :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára